To je moc fajn, že jste toto téma zařadili do Diskusního fóra. Doufám, že se najde hodně přispěvatelů. Každá inspirace je přínosná

V tuto chvíli si dovolím jen krátkou noticku. Asi nikdo z nás nepochybuje, že na MS zaplavaly Bára se Simčou vynikající výkony. A právě tato dvě děvčata, pokud si dobře vzpomínám, naplavala v minulé sezóně jako jediné z repre přes 1900km. Já vím, že neexistuje přímá korelace mezi tréninkovým objemem a závodním výkonem, ale jak vidět, těch 1900km jim asi příliš neublížilo.
Samozřejmě, že je nutné trénovat chytře, ale ještě jsem nenašel nikoho, kdo by se prosadil (bavíme se o min. evropské úrovni) jen díky chytrému tréninku. Plavat vysoký objem bezmyšlenkovitě také nikam nepovede. Takže ono to není černobílé. Ano, přemýšlet o tréninku a dávkovat jej ve odpovídajících objemech a intenzitě, proměnlivě v různých obdobích sezóny, přizpůsobovat jej pokud možno každé individualitě, doplňovat přípravou na suchu (a nemyslím tím pouze posilovnu), dbát na správnou regeneraci a výživu ... je toho hodně.
Tvrdí se, že pro
výkonnostního plavce jsou 3 tréninkové jednotky týdně to minimum, aby si udržel výkonnost. Nevím, jestli tou "magickou" hranicí
vrcholového plavce je naplavaný roční objem 2000km, jak na semináři a Valné hromadě zmínil reprezentační trenér. Pokud s tím však budu souhlasit a jako plavec udělám vše pro to, abych tento objem naplaval, mám trenéra, který jej dokáže nadávkovat "chytře" a pro mne efektivně, doplním to promyšlenou suchou přípravou, budu dbát na správnou regeneraci a nebudu zbytečně ztrácet čas a mozkové buňky častými kalbami

, pak musím být vnitřně spokojený, že jsem pro svůj sportovní výkon udělal co jsem mohl.
Doufám, že se pár takových jedinců najde a udělají nám, plaveckým fanouškům, ale především sami sobě, radost výbornými výsledky na evropských a světových soutěžích.