Kvantita vs Kvalita aneb jak trénovat

Vše o plaveckém tréninku

Kvantita vs Kvalita aneb jak trénovat

Příspěvekod admin » stř říj 07, 2009 11:00 am

Poté, co se rozpoutala diskuze na Plaveckém Blogu ohledně reportu z valné hromady, kde se diskutovalo také o tom, že..."Menší spokojenost je již s dosahovanými objemy – nikdo z reprezentantů totiž za minulou sezónu nepřekročil dva tisíce naplavaných kilometrů a přes 1 900 km se dostali pouze dva plavci." jsem se rozhodl založit toto téma.

Jaká by podle vás měla být ideální kilometráž plavce? A jaké by mělo být ideální rozložení přípravy ve vodě a na suchu?
admin
Site Admin

Re: Kvantita vs Kvalita aneb jak trénovat

Příspěvekod vlk.j » stř říj 07, 2009 5:21 pm

80:20 a kilometraz zavisi na zamereni podle delky trati a zpusobu.... ale tak vseobecne a orientacne sprinter(1500-1800) stredotratar(1600-2000) a delsi trate (1800- a vice) bohuzel nekdy to neni mozne (skola, nemoc a jine aktivity atd.)
vlk.j

Příspěvekod vlasťa » čtv říj 08, 2009 6:33 am

To je moc fajn, že jste toto téma zařadili do Diskusního fóra. Doufám, že se najde hodně přispěvatelů. Každá inspirace je přínosná :)
V tuto chvíli si dovolím jen krátkou noticku. Asi nikdo z nás nepochybuje, že na MS zaplavaly Bára se Simčou vynikající výkony. A právě tato dvě děvčata, pokud si dobře vzpomínám, naplavala v minulé sezóně jako jediné z repre přes 1900km. Já vím, že neexistuje přímá korelace mezi tréninkovým objemem a závodním výkonem, ale jak vidět, těch 1900km jim asi příliš neublížilo. ;)
Samozřejmě, že je nutné trénovat chytře, ale ještě jsem nenašel nikoho, kdo by se prosadil (bavíme se o min. evropské úrovni) jen díky chytrému tréninku. Plavat vysoký objem bezmyšlenkovitě také nikam nepovede. Takže ono to není černobílé. Ano, přemýšlet o tréninku a dávkovat jej ve odpovídajících objemech a intenzitě, proměnlivě v různých obdobích sezóny, přizpůsobovat jej pokud možno každé individualitě, doplňovat přípravou na suchu (a nemyslím tím pouze posilovnu), dbát na správnou regeneraci a výživu ... je toho hodně.
Tvrdí se, že pro výkonnostního plavce jsou 3 tréninkové jednotky týdně to minimum, aby si udržel výkonnost. Nevím, jestli tou "magickou" hranicí vrcholového plavce je naplavaný roční objem 2000km, jak na semináři a Valné hromadě zmínil reprezentační trenér. Pokud s tím však budu souhlasit a jako plavec udělám vše pro to, abych tento objem naplaval, mám trenéra, který jej dokáže nadávkovat "chytře" a pro mne efektivně, doplním to promyšlenou suchou přípravou, budu dbát na správnou regeneraci a nebudu zbytečně ztrácet čas a mozkové buňky častými kalbami :lol: , pak musím být vnitřně spokojený, že jsem pro svůj sportovní výkon udělal co jsem mohl.
Doufám, že se pár takových jedinců najde a udělají nám, plaveckým fanouškům, ale především sami sobě, radost výbornými výsledky na evropských a světových soutěžích.
vlasťa

Příspěvekod vlk.j » čtv říj 08, 2009 6:56 am

Tak treninkovy proces je slozity a narocny a ma hodne faktoru a dalsich vlivu(jak negativnich tak i pozitivnich). Hlavne si musime uvedomit ze je to dlouhodoby proces, ktery se nemusi projevit hned i kdyz clovek naplave tech 2000 km/rok. Chce to trpelivost a vydrzet.
vlk.j

Příspěvekod Kuba4 » pát říj 09, 2009 9:47 am

Můj názor:
Vzhledem k vodnímu prostředí (tedy jinému, než pro který je lidský organismus fyziologicky přizpůsoben) je plavecký trénink velmi založen na pravidelném pobytu ve vodě. Více než týden bez plavání je podle mne tréninkovou chybou. I proto nejsem příznivcem týdenních soustředění zaměřených na vytrvalost (70km a více) a pak je plavec v létě bez vody. Pokud je tedy někdo v ČR schopen a ochoten absolvovat alespoň 500 tréninkových jednotek (alespoň 1,5h)ve vodě za rok (relativně rovnoměrně rozdělených), odplavat 2000km nemusí být problém. Ale nejen vzhledem k objektivnímu nedostatku bazénů v republice a délce některých nemocí je tato podmínka velmi obtížná. Samozřejmě souhlasím s tím, že je potřeba taky suchá příprava minimálně v rozsahu 1h posilování a 1h rehabilitačně kompenzačního cvičení týdně. Taky je potřeba zdůraznit, že plavání je technicky velmi náročný sport. Čili, když to shrnu, v reálném případě se domnívám, že i pro plavce na špičkové evropské úrovni může bohatě stačit soustředěně a technicky správně odplavaných 1500Km za rok a cca 150 hodin suché přípravy. Jsem o tom přesvědčen.
Kuba4

Příspěvekod vlasťa » pát říj 09, 2009 10:30 am

Kubo, jak se chceš na špičkovou evropskou úroveň dostat (shodneme se, že to je alespoň finálová účast)? Soustředěnými a technicky správně odplavanými 1500km za rok + 150 hodinami suché přípravy? Moc tvým svěřencům držím palce a doufám, že se ti to povede.

No, myslel jsem, že se v sobotu po Malé ceně v klidu někde v šantánu u kalíšku kouknem na kopačky a potlacháme, ale vypadá to na velmi odbornou debatu ... to abych se připravil :lol:
vlasťa

Příspěvekod Kuba4 » pát říj 09, 2009 10:58 am

Hospoda je zamluvena, fotbalisti snad připraveni. My dva se jistě domluvíme.
Kuba4

Zpět na Trénink